Ναυάγιο Κασσάνδρας

Στις 2 Mαρτίου 1973 το πλοίο «Κασσάνδρα» βυθίστηκε στο νότιο Ευβοϊκό μετά από σύγκρουση σε βράχια λόγω της λανθασμένης πορείας που ακολουθούσε.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε όρθια θέση στο τελείωμα των βράχων του νησιού πάνω σε αμμώδη βυθό. Το μέγιστο βάθος του είναι 30 μέτρα και το ελάχιστο του περίπου στα 20. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο ναυάγιο που συνδυάζει μικρό βάθος και καλή ορατότητα τις περισσότερες φορές. Αν και τον χειμώνα η ορατότητα ελαττώνεται αρκετά λόγο του καιρού και των ρευμάτων το καλοκαίρι είναι εξαιρετική κάνοντας το ναυάγιο ορατό ακόμη και από την επιφάνεια.

Στην πράξη πρόκειται για το μισό ακριβώς από το αρχικό πλοίο καθώς τα “κοψίματα” του δείχνουν ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έγιναν εργασίες κοπής και ανέλκυσης τμημάτων του, με αποτέλεσμα να παραμείνει το τμήμα από την μέση του πλοίου μέχρι και την πρύμνη του.

Παρά όμως το μικρό του μέγεθος προσφέρει αρκετές διεισδύσεις με κορυφαία αυτή της περιοχής του μηχανοστασίου του, όπου με μεγάλη προσοχή υπάρχει διαδρομή που κυκλώνει την κύρια μηχανή (που διατηρείται σε άριστη κατάσταση).

Το ναυάγιο λειτουργώντας ως τεχνητός ύφαλος έχει συγκεντρώσει μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια ζωή. Στο κουφάρι του μπορεί να δει κάποιος μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών, σαργούς, σικυούς, κ.α. μεγάλη ποικιλία από μικροοργανισμούς, καρκινοειδή μαλάκια, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι επισκέψεις κοπαδιών από μαγιάτικα.

Συνίσταται για επίπεδο δυτών advanced και πλέον. 

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad