ΓΑΛΑΝΗ

Ξέρα στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Καρύστου.

Στη Νοτια πλευρά της νήσου Μαντίλι οριοθετείται η «Γαλανή», ένα από τα ωραιότερα dive site της περιοχής μας. Το κεφάλι της ξέρας, το οποίο ‘γαλανίζει’ από μακριά, εξ’ ου και το όνομα της,  ξεκινάει από βάθος 3μ ενώ καταλήγει σε βάθος περίπου 35μ. Η αποχή της ξέρας βαθαίνει ακόμα περισσότερο.

Έχει τη μορφή πυραμίδας. Δύτες με εκπαίδευση από Scuba Divers και πάνω μπορούν να καταδυθούν στο συγκεκριμένο dive site. Είναι όμως εύκολο ακόμα και για συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Discover Scuba Diving ,όταν ο καιρός είναι καλός και χωρίς ρευματα, να την επισκεφτούν.

Το χαρακτηριστικό της είναι μια σπηλιά με μορφή καμινάδας στο εσωτερικό της ξέρας. Νότια της ξέρας στη βάση μερικών ξεκομμένων μονόπετρων ζουν σχεδόν μόνιμα  χρυσόψαρα του αλμυρού νερού, σε βάθος περίπου 32μ. Η είσοδος της καμινάδας είναι δυτικά ,στα 28μ ενώ η έξοδος της περίπου στα 18 μ. Στο εσωτερικό της σπηλιάς-καμινάδας θα δείτε πολύχρωμα σφουγγάρια, μικρά κοράλλια και στοές που κατοικούν σαργοί και ροφοί.  Το κεφάλι της ξέρας κατοικείται μόνιμα από κοπάδια καλογριών και μικρόψαρων που προσπαθούν να φυλαχτούν από τις επελάσεις μεγαλύτερων αρπακτικών. Λόγω της στρατηγικής θέσης της ξέρας, εκεί αρχίζει το ‘μπουγάζι’ Εύβοιας-Άνδρου, συχνά εμφανίζονται μεγάλα πελαγίσια ψάρια.

Προσβάσιμη με σκάφος σε περίπου 15-20 λεπτά και κάπως προστατευμένη από ισχυρούς βόρειους ανέμους. Πολύ συχνά δημιουργούνται ρεύματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο προγραμματισμό της κατάδυσης.

Free Joomla Lightbox Gallery